SWBO logo

Commissies

Activiteiten en evenementen

Diverse bewonerscommissies zijn enorm actief als het gaat om het opzetten van activiteiten en het betrekken van de bewoners hierbij. Denk bijvoorbeeld aan carnaval, een straatvoetbaltoernooi, kunst- en hobbymarkten, een schoonmaakactie, burendag of Halloweentocht. Verder organiseren we een- of tweemaal per jaar een inloopavond en nemen we deel aan de voorlichting op het gebied van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Belangrijke thema’s

Veiligheid in de Binnenstad, ergernissen als hondenoverlast, parkeerproblemen, huisvuil, te hard rijden, slechte bestrating, defecte straatverlichting etc., maar ook zaken als onderhoud (o.a. aan speelterreinen); het zijn enkele belangrijke thema’s voor de wijkbewoners. Daarom zetten we ons in om voor al deze zaken een oplossing te vinden. Bijvoorbeeld door overleg met diverse partners.

Regelmatig komen we met deze partijen bij elkaar om dringende zaken te bespreken. Uit de praktijk weten we inmiddels dat dit fantastisch werkt. Zijn er ooit problemen, dan worden deze ook direct en effectief aangepakt. Samen met de gemeente doen we er bovendien alles aan om ergernissen als hondenoverlast tegen te gaan en te beperken. Continu zoeken we naar optimale voorzieningen voor onze trouwe viervoeters en hun baasjes.Toezicht en handhaving zorgt voor de handhaving. Ook organiseren we verschillende activiteiten om aandacht te vragen voor knelpunten in de wijk.

Buurtpreventieteams

Je ziet ze steeds vaker: Buurtpreventieteams. Dat is niet voor niks. Want uit de praktijk blijkt dat deze teams van buurtbewoners heel effectief zijn als het gaat om het garanderen van de veiligheid en de leefbaarheid in de wijk.

In de Binnenstad zie je dan ook een snel groeiend aantal teams ontstaan. Niet alleen om (kleine) criminaliteit tegen te gaan, maar ook om een buurt te creëren waarin mensen om elkaar geven en een oogje in het zeil houden.

Wijkenoverleg

Vertegenwoordigers van de in totaal 11 Helmondse wijken komen gemiddeld vier keer per jaar bij elkaar om zaken met een wijkoverstijgend karakter te bespreken. Daarbij zijn ook de wijkadviseurs van de gemeente betrokken, evenals de betreffende wijkwethouder.

Wijkactieplan

Behalve met de andere wijken overleggen we regelmatig met de gemeente en alle in de Binnenstad actieve belangengroepen. Dat biedt de kans om elkaar op de hoogte te houden van ontwikkelingen, maar ook om elkaar eventueel aan te spreken op bepaalde afspraken. Zoals de afspraken die zijn vastgelegd in het Wijkactieplan.

In 2013 zijn we in de Binnenstad gestart met het opstellen van zo’n plan. Hierin worden zaken vastgelegd die binnen een periode van twee jaar verwezenlijkt moeten zijn. 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.